Monday, September 10, 2007

Svarta madam

När jag var barn brukade vi leka en lek som heter "Svarta madam". Den går ut på att man står två eller tre ungar i en nersläckt och kolmörk fritidsgårdstoalett och stirrar in i spegeln medan man skanderar "Svarta madam! Svarta madam! Svarta madam, kom fram!". Och då var det meningen att man skulle se något i spegeln. Tittar man tillräckligt länge i totalt mörker kommer man ju tillslut se något, särskilt om man är omgiven av elaka ungar som hetsar: "Ser du nåt?", "Ja, nåt vitt tror jag...", "Ha haa! Vita madam! Din mamma kommer dö!", "Meh, säg inte så!", "Ha haaa!" (flera i kör). Det slutade vanligtvis med att den mesigaste ungen (jag) sprang ut och grät, och varje gång resulterade detta i att leken förbjöds. Ett förbud som i sin tur ledde till hårda bestraffningar från de andra barnen, mot mesen som grinat.

När jag berättade om leken för min tio år äldre syster visar det sig att också hon lekt den, men att den såg ganska annorlunda ut då. På hennes tid samlades man i kuddrummet, drog för persiennerna och släckte lamporna. När allt var helt svart började man sakta treva sig fram i mörkret, och den man råkade på fick man förlusta sig med.
Det står med mer än önskvärd tydlighet klart att hennes liv från början gav bra mycket bättre förutsättningar till en icke-neurotisk sexualitet än vad mitt gjort, hittills.

5 comments:

Internal server error said...

Och vad hjälpte det...

E said...

Du är sprallig!

Hydrabase said...

Svarta madam...jag tyckte alltid att de andra ungarna var så fula/otilldragande. Fick ångest där i mörkret hela tiden. Satte mig i ett hörn och väntade på att någon skulle tända, eller att någon förälder skulle öppna dörren och fråga vad vi gjorde.

THE AMBUSH said...

När jag lekte den så var det alltid elaka barn inne på toan
Dem skrek "AHHHHHHHHHHHHHHHHH"
"jag ser henne"
"jag med, hon är läskig"
då kände jag mig utanför eftersom jag inte såg nåt men när det gått en vecka gick jag in på toan kl 4 på morgonen och det var kålsvart, jag kollade in i spegeln och sa:
Svarta madam, svarta madam, kom fram
och efter 10 sekunder började jag se skita läskiga ögon samt då fick jag se "bloody mary"
så efter det skrek jag så alla vakna och frågade vad det var frågan om
jag sa "jag såg henne!, jag såg henne!"
den dagen efter så gick jag till skolan och sa till alla
dem sa att dem hade skojat om att dem sett henne
då blev jag helt livrädd och sa att jag på riktigt såg henne

MorTove said...

I vår Svarta Madam, fick en person sitta i en garderob, och vi andra gissade vad som skulle kunna hända.
Sen tog vi turn, och resonerade (ej könsmogna tror jag)