När jag var liten... Äh, det känns som att alla litterära referenser är bortkastade på er! Jag trodde jag hade den mest bildade av läsekretsar, och så får jag bara fikon. Men jag ville tala om min barndom. Eller en liten bit av den. En dag insåg jag nämligen att människorna ville mig illa. De såg i mig sin egen motsats, och detta skrämde dem. De gick samman för att utplåna mig, men jag vände av från stigen i sista stund. In i skogen, och där har jag befunnit mig sedan dess. Skogen var kvällar i ett pojkrum, med en dator och datorspel. Samt en stängd dörr.
Jag vill tacka min mamma för att hon gav mig den möjligheten. Hon gjorde det möjligt för mig att lära mig något som enligt mig tillhör de viktigaste kunskaperna, nämligen att kunna snöa in på saker. Det lät hon mig göra av följande två anledningar.
- Pojkar är lite bättre än flickor.
- Pojkar behöver således inte lära sig att göra sin omgivning till lags, då deras egenvärde är oavhängigt hur omgivningen uppfattar dem.
Jag har glömt namnet på det, men ett av spelen utspelade sig i en obestämbar framtid, dystopisk såklart. Det var en bra framtidsskildring, för man hade tagit en saggig dåtidsreferens och kombinerat den med en lika saggig framtidsdito. Temat var alltså
Cyberpunk. Det kan hända att det fanns inslag av vampyrism. Man var en människa av oklar könstillhörighet, och med lika oklar mängd robotdelar i sig. Vad det gick ut på minns jag inte, och tror inte jag hade det klart för mig då heller. Men man trevade sig fram genom mörka korridorer, hotfulla discon och stinkande gränder på jakt efter gud vet vad. Jag kom aldrig förbi första banan men har sedan dess närt en hemlig kärlek gentemot detta bespottade fenomen
Cyberpunk.
7 comments:
Jag väljer att totalt förbise hela din text och enbart koncentrera mig på förolämpningen - vad tusan, jag visste ju att det var Willy Kyrklund, och no props får man. Bä! Och hur kan du inte veta vem Artur Lundkvist är? Bakläxa!
PS: Cyberpunk är AWESOME.
Fnys.
Jag vet
1. att du visste att det var Willy Kyrklund, men du skrev det inte. Tävlingen gick ut på att säga vem som skrivit boken, inte att veta det.
2. vem Artur Lundkvist är. Jag har nästan tagit mig igenom hela den trista Ur en befolkad ensamhet. Men du vet, som det var i skolan - läraren ställde en fråga med ett så uppenbart enkelt svar, så man bara orkade inte räcka upp handen.
Vaddå fnys?
Moa: Ja, visst är det awsome! När kommer det tillbaks tror du? Snart va?
I min värld är det överkurs att ironisera över att man läser Artur Lundkvist, men visst, det är bra, jag behöver step it up a notch. Leverera. Make it work.
Jag tycker att han är betydligt skojigare som essäist och litteraturvetare än som författare, eller "skojigt" skulle ju inte saker vara längre, men Givande och Intressant då.
Cyberpunk är rätt stort i Ryssland, tror jag. Det ger det hela en extra apokalyptisk kvalitet, tycker jag.
Ja, verkligen! Ryssland har ju det mänskliga och arkitektoniska förfallet, teknokratin och farligheten. Bilden är just från en sajt vid namn englishrussia.com.
Och vad gäller Artur L, jag kan inte direkt säga att jag läser honom, mer bara att jag som andra vet vem han är. Tyckte bara det skulle verka gulligt att låtsas som att jag inte visste, och inte bry mig om vilket liksom. Men det var ju ganska töntigt inser jag nu. Kan vi bara dra ett streck över det här?
Post a Comment