Thursday, November 8, 2007

Sill med sill, sill, sill, och lite dill.

Varför kan jag inte ta det här på allvar? Är det för att man är alltför van vid Krogkommissionens slentriansågningar, eller är det något annat... Jag tänker på en novell av Joakim Pirinen från Den svenska apan, som gör sig bäst när han läser den högt. Och det gjorde han för några år sedan på Björkhagens bibliotek. Det är Evert Taube som kommer in på Den Gyldene Freden och beställer av servitrisen allt som finns på menyn och tusen andra saker. Alltihop marinerat, smörstekt, gratinerat, flamberat, och Pirinen reciterar Taubes oändliga lista över vidrigheter med en darrig gammelmansröst.

Det är inte det att jag misstror Krogkommissionens jobbiga "måleriska bildspråk", (eller, det är klart jag gör, men) det är bara att just i den här recensionen känns det så platt allting. Man beskriver en toast:

En "brödrätt", superkaxig i sin enkelhet, rymmer två skivor rostat bröd inlindade i en snövit tygservett. Det ena en skiva surdegsbröd gjort på levain (en franskättad surdegsbas), det andra en skiva danskt, mjuksyrligt och kärnigt rågbröd. Intill en halstablettstor klick smör, en mandelformad klick baconfett - jepp, det där vita som blir kvar i stekpannan - och i mitten en skvätt kraftigt doftande, mörkgul rapsolja. Skamlöst. Ett grandiost "fuck you" åt Atkins.

Det är så dumt bara. Det är ingen "brödrätt", det är rostat bröd med fett. "Skamlöst"? Det är som att hålla upp en bild på Stakka Bo iförd 90-talskjol, och bara: "SKAMLÖST!". Och "'fuck you' åt Atkins"? Vem har skrivit detta? Vem har betalat? Vem har hackat DN:s hemsida?

7 comments:

Anonymous said...

Jag hatar krogrecensioner. Så jävla fåniga. Nu blir jag förbannad. Hatar det där påstådda ljuva livet också, hela njutningskulturen. Schartaunism har aldrig känts så hott.

salvada kant said...

Håller med er båda. Och industrihärdade kexfetter i storpack känns plötsligt som ett kulturpolitiskt statement.

E said...

Visst, ett grandiost "fuck you right back" åt KK.

Lotta Lundgren said...

Det kan bli lite kladdigt när man håller på med mat.

E said...

Men man måste ju kunna behärska sig lite tycker jag.

Karin Ch said...

Men herregud. Jag håller med, jag tycker det går pinsamhets-rysningar utmed ryggraden när man läser om allhanda "uppstudsiga sotade pilgrimsmusslor" och "Okynnigheten i nöt- och selleripuréen". Det är pekoral, skulle med lätthet kunna finnas med i klassikern "Stilblommor och grodor". Trodde matprovargruppen BONG i Sydsvenskan var värst men DN är rätt bra på att skämma ut sig också...

Anonymous said...

Uggh, det kanns som att jag har en halstablettstor klick smor i munnen som langsamt smalter och droppar ner i halsen!